Следвайте Гласове в ТелеграмМнозинството от гласоподавателите в седем западни страни, включително

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМнозинството от гласоподавателите в седем западни страни, включително
Коментари Харесай

Политико: Растящо недоволство в Европа и САЩ от състоянието на демокрацията

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Мнозинството от гласоподавателите в седем западни страни, в това число Съединените щати, Франция и Обединеното кралство, считат, че положението на демокрацията във всяка от тях е по-лошо, в сравнение с беше преди пет години. Това са изводите от изследване, чиито резултати са прегледани и систематизирани от " Политико ".

Близо седем от 10 респонденти в Америка споделят, че положението на демокрацията се е влошило през последните години, до момента в който 73 % от интервюираните споделят същото мнение във Франция. В Обединеното кралство повече от шест от 10 интервюирани споделят, че демокрацията работи по-зле, в сравнение с преди пет години, съгласно изследването, извършено от Ipsos през септември.

Резултатите осветляват необятно публикуваното безпокойствие по отношение на положението на демокрацията преди изборите Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз през идната година - както и смесени възгледи за 27-членния съюз.

Във всички страни като се изключи Швеция към половината от гласоподавателите оповестяват, че са " недоволни " от метода, по който работи демокрацията, до момента в който болшинството се съгласява с изказванието, че системата е " манипулирана " в интерес на богатите и могъщите и че е нужна " радикална смяна ".

Само в Швеция ясно изразено болшинство от 58% споделят, че са удовлетворени от това по какъв начин работи системата на ръководство.

Сред страните от Европейски Съюз изследването разкрива надълбоко противоположни отзиви за положението на Съюза, акцентира европейското издание на " Политико ", което нерядко е мощно сериозно към Брюксел. Мнозинството от респондентите в интервюираните страни са дали отговор, че поддържат Европейски Съюз, само че също по този начин доминират недоволните от положението на демокрацията на равнище Европейски Съюз, до момента в който тези, които настояват, че имат чувството за въздействие върху процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, са малцинство.

Тези възгледи противостоят по-високи равнища на задоволство от метода, по който демокрацията работи на локално равнище. Само в Хърватия удовлетвореността от демокрацията на равнище Европейски Съюз, 26%, е по-висока от тази за положението на демокрацията на национално равнище, 21%.

Резултатите от изследването ще дадат мотив за размисъл на водачите на Европейски Съюз, до момента в който се приготвят за изборите за Европейски парламент, отбелязва " Политико ". Докато гласоподавателите избират Народното събрание директно, изборът кой да получи най-високите длъжности - като ръководител на Европейската комисия - изпълнителната власт на блока, у която е и законодателната самодейност, или на Европейския съвет, в който вземат участие държавните ръководители на страните членки и който заседава на високо ниво единствено няколко пъти годишно, само че дефинира посоката на курса на блока - е заобиколен. Националните водачи избират своите кандидатури, които по-късно се изпращат на Народното събрание за утвърждение.

През последните години политическите партии на равнище Европейски Съюз се пробват да създадат процеса по-демократичен, като желаят от водачите да дадат най-високи постове на водещите претенденти - най-често се употребява понятието на немски Spitzenkandidaten - от партията, която завоюва най-вече гласове на изборите.

Тази седмица евродепутатите ще разискват точно тази процедура, откакто на предходните избори през 2019 година тя не бе спазена, без значение, че още веднъж беше на дневен ред. Тогава водещият претендент на консервативната Европейска национална партия, която завоюва най-вече место в Екологичен потенциал - Манфред Вебер, бе отхвърлена в интерес на сегашния ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Докато всички огромни партии споделят, че са се заели да предложат водещи претенденти преди идващите избори за Екологичен потенциал, водачите не са се заели обществено да следват системата.

Според ръководещия шеф на Ipsos за обществеността в европейското пространство Кристин Тресиги " тези констатации допускат, че основно предизвикателство за Европейски Съюз преди изборите за Европейски парламент през 2024 година ще бъде да активизира непрекъсната поддръжка за плана на Европейски Съюз, с цел да помогне за възобновяване на позитивното разбиране на институциите, организациите и органите на Европейски Съюз ".

Анкетата е извършена сред 21 и 30 септември посредством онлайн допитване. В Хърватия, Франция, Италия, Полша, Швеция и Обединеното кралство са извършени изявленията с респонденти на 16 и повече години, до момента в който в Съединените щати долната възрастова граница на интервюираните е била 18 години.

Източници: Дневник, politico.eu

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР